A- A A+

BETSA

Naziv projekta: Prosmatranje ptica i Eko-turizam na području južnog Jadrana (BETSA)

Naziv CG aplikanta: Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP)

Partner 1: Ekološko društvo Boke Kotorske – Eko Boka

Partner 2: Opština Tivat

Iznos EU bespovratne pomoći: 126.352,67 €

 

Naziv HR aplikanata: Općina Baška Voda

Partner 1: Hrvatski institut za održivi razvoj (HIOR)

Partner 2: Udruga BIOM

Iznos EU bespovratne pomoći za HR korisnike: 101.472,79 €

Ukupna vrijednost projekta: 268.029,95€

Održan trening o samoniklom jestivom bilju na Orjenu

U periodu od 7. do 9. oktobra 2016. godine, paralelno sa održavanjem Orjenskog đira, za sve ljubitelje prirode održan je trening o upotrebi samoniklog bilja u kulinarstvu. Obilje jestivog bilja koje se u Crnoj Gori tradicionalno bere i koristi u medicinske svrhe, vremenom sve više dobija na kreativnosti kroz upotrebu bilja u kulinarstvu. Tako su i učesnici ovog treninga učili o samoniklom bilju sa područja Orjena, načinima njegovog sakupljanja i upotrebe u prehrani, a sve u cilju unaprijeđenja turističke kulinarske ponude Boke Kotorske.

U skladu sa temom radionice, planinarski dom na Vratlu bio je središte zbivanja, a kuhinja planinara obogaćena jelima od koprive, maslačka, bokvice, divlje mrkve, nane, kadulje, vrijeska, šipurka, hajdučke trave i majčine dušice. Neke od ovih biljaka pripadale su glavnim jelima a neke od njih smo koristili kao začine ili jestivu dekoraciju. Radionicu je vodila Sani Sardelić iz Gradskog muzeja sa ostrva Korčula.

BETSA wild plants training 2

BETSA wild plants training 1

Održani treninzi za buduće vodiče za posmatranje ptica

U okviru obuka za unaprijeđenje kapaciteta pružaoca turističkih usluga sa područja Boke kotorske, članova BETSA mreže, u periodu od 5-9. septembra održana su dva treninga za buduće vodiče za posmatranje ptica.
Prvi trening je održan u periodu od 5. do 7. septembra na Orjenu, dok je drugi trening održan u periodu od 7. do 9. septembra na tivatskim Solilima. Oba treninga su imala za cilj upoznavanje sa osnovama ornitologije i posmatranja ptica, kao i principima terenskog rada. Oba treninga su se sastojala od teorijskog i praktičnog dijela. Fokus treninga je bio na upoznavanju metoda identifikacije ptica koje nastanjuju područja Orjena tj. Solila.
Jedan od glavnih predavača na treninzima bio je Rok Rozman, slovenački olimpijac u veslanju, borac za prirodu, biolog i pasionirani ljubitelj ptica. Takođe je jedan od pokretača velike kajakaška turneje za očuvanje balkanskih rijeka „Balkan rivers tour".
O vezi održivog turizma i zaštite prirode, njegovoj kampanji za očuvanje divljih rijeka, kao i stanju zaštite prirode na Balkanu, Rok Rozman je govorio na prezentaciji koja je održana 8. septembra u Multimedijalnoj sali Opštine Tivat.
Na oba treninga je ukupno učestvovalo 30 planiranskih i turističkih vodiča sa područja Herceg Novog, Kotora i Tivta.

BETSA birdwatching trening 2BETSA birdwatching trening 3

BETSA birdwatching trening 1

Uspostavljanje relevantne turističke infrastrukture

U sklopu projekta uspostavljena je turistička infrastruktura za promatrače ptica i ostale eko turiste kako bi se poboljšala turistička ponuda područja.
Na području Opštine Baška Voda, Parka prirode Biokovo, delte Neretve, te Konavala i Sniježnice postoji 16 staza koje su na ovaj način promovisane u svrhu turizma promatranja ptica i ostalog biljnog i životinjskog svijeta, te je postavljeno ukupno 30 informativnih tabli i 35 putokaza, dok je očišćeno i uređeno 45 km staza.
Na informativnim tablama nalaze se mnogobrojne kratke informacije i zanimljivosti o pticama koje su karakteristične za određeno područje i privlačne turistima, a takođe se nalaze i kratke informacije o samom području te je inkorporiran QR kod, koji će nakon što se izradi websajtprojekta, dati korisnicima detaljnije informacije o cjelokupnoj lokalnoj turističkoj ponudi.

BETSA info board

Članovi BETSA mreže iz Crne Gore obučeni kako da „ne ostavljaju tragove“ u prirodi

Dio članova BETSA mreže koju čine pružaoci turističkih usluga iz Kotora, Tivta i Herceg Novog, kao i ljubitelji prirode i turistički vodiči su prošli obuku „Leave no trace-Ne ostavi ni traga“ tj. kako se odgovorno ponašati prilikom boravka u prirodi, tokom trodnevnog treninga održanog u periodu od 24.-26. juna 2016 na Orjenu.
„Ne ostavi ni traga“ predstavlja program edukacije koji promoviše vještine i etiku u cilju podržavanja održive upotrebe prirodnih područja. Učesnici obuke su upoznati sa sedam etičkih principa ovog koncepta koji se tiču zaštite prirode, a koji su nastali u SAD-u s početkom interesovanja za boravak u prirodi tokom 60-tih i 70-tih godina prošlog vijeka.

BETSA Leave no trace 1BETSA Leave no trace 2

Održan drugi prekogranični kamp na Orjenu

Od 19.-21. juna 2016. održan je drugi BETSA prekogranični kamp na Orjenu u cilju istraživanja biodiverziteta Orjena. Podaci prikupljeni tokom istraživačkog rada na kampu pokazuju značaj ove planine za opstanak različitih biljnih i životinjskih vrsta, posebno ptica.
Jedan od ciljeva kampa, osim istraživačkog rada, je i kreiranje turističke ponude za razvoj ekoturizma zasnovanog na biodiverzitetu i kulturnoj baštini. Na kampu su učestvovali studenti, pružaoci turističkih usluga kao i ljubitelji prirode iz Hrvatske i Crne Gore.
U cilju jačanja međusobne saradnje, kao i unaprijeđenju stanja biodiverziteta planine Orjen, Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Agencija za razvoj i zaštitu Orjena su tokom trajanja kampa potpisali Memorandum o saradnji. U predstojećem periodu CZIP i Agencija za za razvoj i zaštitu Orjena će zajedno raditi na valorizaciji i promociji prirodnih, kulturnih i ekoturističkih potencijala ovog područja.

BETSA second camp1BETSA second camp2

PROJEKTI Trećeg poziva za dostavljanje prijedloga projekata

PROJEKTI Drugog poziva za dostavljanje prijedloga projekata

Ko je na mreži: 32 gostiju i nema prijavljenih članova