A- A A+

Naziv projekta: OLIMPIJSKE NADE

Naziv projekta: Sport za djecu i mlade: Jačanje razvoja i suradnje u prekograničnom području  - OLIMPIJSKE NADE''"
Naziv HR aplikanta: Vaterpolo klub JUG
Partner 1:  
Razvojna agencija Grada Dubrovnika - DURA
Iznos EU granta: 50.628,60 €

Naziv CG aplikanta: Plivački vaterpolo klub JADRAN
Partner 1:
Vaterpolo klub CATTARO
Partner 2:
Vaterpolo klub PRIMORAC
Iznos EU granta: 66.037,50 €

Ukupna vrijednost projekta 143.545,72 €

DUPLI BENEFIT: VRHUNSKI SPORT NAČIN ZA REINTEGRACIJU DJECE

Podsticanje razvoja i jačanja saradnje u prekograničnom području je bila osnovna ideja projekta 'Olimpijske nade'. Cilj projekta je bio promovisati sport kao alat za reintegraciju djece, mladih i osoba u prekograničnom području, podržavati dobrosusjedske odnose među mlađim generacijama kroz sport i obrazovanje kao i uspostaviti stalni kontakt između vaterpolo klubova iz Dubrovačko-neretvanske županije i Crnogorskog primorja. Implementirani projekat je bio izvrsna prilika za postizanje dva vrlo važna cilja: interakcija djece i mladih u vaterpolu u prekograničnom području s ciljem povećanja mogućnosti za izgradnju njihovih talenata i stvaranje kontakata i veze kroz sport koji će pomoći im da savladaju prepreke u komunikaciji, kao što su predrasude, oprez i netolerancija. Budući da je vaterpolo jedna od najvrijednijih i evidentno najuspješnijih zajedničkih tradicija programskog područja, Dubrovačko neretvanske županije i Crnogorskog primorja (a takođe u Hrvatskoj i Crnoj Gori u cjelini) ta tradicija je korištena da poveže djecu i mlade i da im pomogne povećaju svijest o prednostima prekogranične saradnje i razvoja kroz sport.

U cilju što bolje saradnje institucija i partnera u profesionalnoj razmjeni znanja o vaterpolu, partneri su održali ukupno 6 koordinacionih sastanaka (dvomjesečno po jedan), gdje su razgovarali, zajednički pripremali i organizovali sve aktivnosti projekta. Ovaj projekat ima pozitivan uticaj ne samo na uspostavljanje redovne komunikacije, kontakta i saradnje, već takođe povećava tehničke i menadžerske sposobnosti ciljnih skupina grupa u vatrepolu i njihova znanja o postupcima i standardima Evropske unije u implementaciji projekata. Sastanci projektnih partnera održavani su po sistemu rotacije u svim mjestima projektnog područja, a svaki partner je barem jednom bio domaćin.

Turnir ''Olimpijske nade˝ zajedno s Prekograničnim omladinskim vaterpolo kampom za djecu i mlade iz prekograničnog područja, organizovan je s ciljem poboljšanja vještina, sticanja tehnike i razumijevanje različitih koncepata igre i timskog rada za članove vaterpolo klubova Jadran, Primorac, Cattaro, Budva i Jug. Turnir ''Olimpijske nade˝ bio je posvećen djeci i mladima iz pet vaterpolo klubova iz prekograničnog područja: Jadran iz Herceg Novog, Primorac i Cattaro iz Kotora, Budve iz Budve i Jug iz Dubrovnika.

Prekogranični omladinski vaterpolo kamp za djecu i mlade održao se u Herceg Novom od 13. do 17. lipnja 2013 i okupio je 125 djece i mladih, 10 trenera i 5 članova projektnog tima iz projektnog područja. Ova aktivnost je sprovedena sa ciljem da se omogući interakcija mladih kako u bazenu, tako i tokom slobodnog vremena na kampu. Ova interakcija je pozitivno uticala na otklanjanje predrasuda učesnika kampa, što je potvrđeno kroz ocjene, gdje je većina učesnika navela da je druženje s drugim učesnika bila jedna od najboljih stvari na kampu. Takođe, ovaj Kamp je povećao dječje vaterpolo vještine, učenje tehnike i razumijevanje različitih koncepata igre i timskog rada.

U cilju povećanja svijesti kod djece i mladih o prednostima prekogranične saradnje i EU, projektni partneri su predvidjeli organizaciju ''Evropskog otvorenog dana'' za djecu, mlade i medije iz prekograničnog područja. U okviru Kampa (peti dan), projektni tim organizovao je "Evropski otvoreni dan" u prostorijama hotela u kome se održao Kamp. Tokom "Evropskog otvorenog dana" održane su 2 sesije koje su se bavile sljedećim temama: Evropska Unija i prekogranična saradnja i Projekti orijentisani na sport koje finansira EU.

U cilju povećanja kapaciteta zaposlenih u izabranim vaterpolo klubovima, VK Jug je organizovao trodnevni seminar na temu 'Tehnike u sportskom treniranju " za trenere iz vaterpolo klubova Jadran, Primorac, Cattaro, Budva i Jug, kako bi povećali svoje kapacitete za treniranje mladih u ovom sportu. U okviru projekta je održan i trodnevni seminar za vaterpolo trenere na temu 'Sportski menadžment i marketing' kako bi povećali svoje kapacitete za suočavanje s izazovima u upravljanju i finansiranju javnih sportskih klubova u vremenima privredne krize, podsticanju volonterizma i promovisanju bavljenja sportom kao načina za poboljšanje javnog zdravlja.

Dodatna vrijednost projekta kao i sinergija s ostalim relevantnim projektima ogleda se u cinjenici da su se i Nacionalni Vaterpolo savezi, kao krovne institucije u ovoj oblasti, pridružili organizaciji ovih seminara. Naime, Crnogorski savez je čak izdao radne dozvole za trenere koji su prisustvovali seminarima.

Kako bi se otklonio nedostatak ulaganja u vaterpolu, ovaj projekat je korišten kako bi se u okviru njega nabavila osnovna oprema za djecu i mlade iz vaterpolo klubova Jug, Jadran, Primorac, Cattaro i Budva, potrebna za njihov svakodnevni rad: vaterpolo lopte, kupaći kostimi, vaterpolo kape i peškiri. Opremu je nabavio VK Jug i ona je ravnomjerno raspodijeljena među 5 vaterpolo klubova u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Vaterpolo klub Jug je nabavio sljedeću opremu za djecu i mlade: 100 lopti (20 lopti za svaki vaterpolo klub: Jug, Jadran, Primorac, Cattaro i Budva); 10 kompleta vaterpolo kapa (2 kompleta kapa za svaki vaterpolo klub); 350 peškira (70 peškira za svaki vaterpolo klub) i 350 kupaćih kostima (70 kupaćih kostima za svaki vaterpolo klub).

Takođe, u okviru njega je održana završna konferencija, izrađen je set promotivnih materijala, objavljena su tri promotivna bilborda i poslate brojne informacije medijima tokom cijele implementacije projekta.

b_130_95_16777215_00_images_stories_oh1.jpg


PETI PARTNERSKI SASTANAK, 25. FEBRUARA 2014

Peti sastanak partnera na projektu je održan 25. februara 2014 u prostorijama projektnog partnera DURA-e u Dubrovniku. Partneri su razgovarali o detaljima organizacije finalne konferencije, nastavku projekta te kako pojačati vidljivost EU finansiranja, te samog projekta uopšte.


ČETVRTI PARTNERSKI SASTANAK, 26. NOVEMBRA 2013

Četvrti partnerski sastanak se održao 26. novembra 2013 u prostorijama Vaterpolo kluba Jadran u Herceg Novom. Partneri su razgovarali o projektnim aktivnostima i nastavku saradnje kroz pripremu nove aplikacije na bazi prethodnog iskustva, a koja će biti podnešena u okviru trećeg Poziva na dostavljanje prijedloga projekata.

SEMINARI TRENERA I MENADŽERA

U organizaciji Vaterpolo kluba Jug od 18. do 20. oktobra 2013 u Hotelu Argosy na Babinom kuku održala su se dva stručna seminara s ciljem okupljanja trenera mlađih uzrasta i menadžera klubova koji učestvuju u projektu, kako bi se na jednom mjestu kroz predavanja, razgovore i učešće na okruglim stolovima raspravljalo o temama vezanim za napredak vaterpola, s naglaskom na rad s mladima. Kroz dva predavanja polaznici su se upoznali s aspektima fizičke pripreme mladih vaterpolista. Posebna pažnja posvetila se upoznavanju trenera sa sportskim povredama i njihovim posljedicama, a dio seminara se bavio ulogom psihologa u radu s trenerima, sportistima i roditeljima. Takođe, najbolje hrvatske sudije su održale predavanje na temu novih pravila koja su ustanovljena prije nekoliko mjeseci, a koja će se primjenjivati kroz takmičenja u sklopu projekta.

b_130_95_16777215_00_images_stories_slika_vijest_7_2.jpg

TREĆI PARTNERSKI SASTANAK, 19. SEPTEMBRA 2013.

19. septembra 2013. je održan treći partnerski sastanak koji se održao u Kotoru, u prostorijama Vaterpolo kluba Primorac na zimskom bazenu. Sastanku su prisustvovali predstavnici korisnika i partnera u projektu. Najviše se raspravljalo oko tehničkih uslova takmičenja, kao i o detaljima organizacije predstojećih seminara trenera i menadžera.

slika_1_vijest_6


PROJEKTI Trećeg poziva za dostavljanje prijedloga projekata

PROJEKTI Drugog poziva za dostavljanje prijedloga projekata

Ko je na mreži: 45 gostiju i nema prijavljenih članova